0 Läs mer >>
Jag har aldrig arbetat och egen papé maché på riktigt. Jag har bara gjort den enkla varianten med tapetklister och remsor av tidningspapper som man limmar ihop. Det var roligt att få prova på men svårt. Svårt att t ex gissa rätt mängd ingredienser som skulle vara med för att det skulle bli ett bra papé maché. Det krävdes en del tålamod och man fick hålla på ett tag om det skulle bli bra. Det var väldigt kladdigt men intressant att se hur man såg hur det mer och mer såg ut som papper. 
Man gör egen papé maché som är en massa gjord av tapetklister och tidningspapper. Tillsammans mals det till ett lerliknande material som gick att forma. 
 
Detta är något jag hade velat prova att göra med de äldre barnen eftersom det är ganska svårt och krävs en del tid och tålamod. Jag vill väcka deras intresse och se/utveckla deras kunskaper. Jag minns själv när man som barn gjorde den enkla varaianten på förskolan. Man gjorde det snabbt och enkelt sedan var de inget mer. Inga diskussioner om hur det var, om det var kul, varför det inte var kul, vill barnen göra det igen osv. Det hade varit roligt att se och följa deras utveckling och hur de mer och mer avancerar tekniken och se hur resultatet förändras. Dokumentera med bild och film för att sedan i slutet av en period se skillnaden, visa barnen hur de har utvecklats så de själva får se att te x "Wow, vad grym jag har blivit" eller, "Oj, vilken skillnad från när jag började". Det är bara små tankar jag har. Nu kan jag ge barnen den chans jag aldrig fick, att göra riktigt papé maché. 
 
 
 
Här introducerar Mats hur man gör papé maché. 
 
Såhär kunde det se ut. 
 
 
Såhär blev min. 
 
På eftermiddagen så skulle vi bekanta oss med olika typer av lera. Mats hade med sig rejäla mängder med lera som han introducerade för oss. Om jag minns rätt så ville han att vi skulle uppleva leran med alla våra sinnen. Jag kände, luktade, lyssnade, såg leran men jag smakade inte på den. Där drog jag en gräns, dåligt men sant. Men det är förmodligen så barn upplever leran. De använder alla sina sinnen. 
 
Mats visade oss en rolig övning som jag kommer att ta med mig ut i arbetslivet. vi satt 3-4 st vid varje bord. Vi tog varsin lerklump och kramade den hårt och sedan slog vi klumpen i bordet så den kunde stå av sig själv. Därefter bad Mats oss göra två ögon och plötsligt så hade vi skapat ett eget monster som vi skulle ha med oss för resten av workshopen. Figuren blev väldigt personlig eftersom vi inte fick några direktiva "order" om att skapa något och folk kanske inte behövde känna prestationsångest över sin figur/monster. 
 
Här är några figurer. 
 
 Medan våra figurer fick stå i mitten av bordet så lyssnade vi på Mats när han fortsatte att ge instruktioner på vad vi skulle göra. Han sa åt oss att göra olika former: krokiga, runda, korta, långa. Därefter skulle vi tillsammans bygga ett torn tillsammans med alla former. Mats ställde sedan olika frågeställningar som vi skulle svara till i en saga. Med hjälp av tornet skapade vi en berättelse. 
 
 
Detta hade man lätt kunnat göra med barnen. Det är inget komplicerat och jag är övertygad om att de skulle tycka det var lika roligt och spännande som oss när vi gjorde det. Andra saker man kan göra med leran är att bygga stora städer, ha ett projekt som sträcker sig flera veckor. Med papé maché kan barnen tillsammans göra egna böcker eller en tidning. 
 
 
Några mål jag skrev ner som passade bra in var:
 
Förskolan ska sträva efter att varje barn:
  • Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära
  • Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama
  • Utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv 
  • Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Bild 2

0 Läs mer >>
Idag har vi fortsatta att jobba med intstrument och och sjungit sånger. Det är nog första gången på länge som jag kände att vi inte bara fick repetition utan även gick vidare i ämnet. Vi fick prova på att spela olika låtar och lära oss olika noter. Jag tycker personligen att det är synd att vi inte fått mer musiklektioner/föreläsningar. Det är så populärt och användbart inom förskolan och jag kommer garanterat att använda mig av det vi lärde oss på denna lektionen. Tyvärr så blir det inte mycket mer än såhär och det tycker jag är fruktansvärt. På 3 1/2 år så får vi kanske 2 musiklektioner som faktiskt ger någonting. Det är illa tycker jag. 
 
 Vi fick spela gitarr, maracas, gurkor, ukele, bongotrummor, xylofon mm. Jag tyckte att det var bra att vi inte bara blev tilldelade instrument och sedan bara fick sitta och prova på utan hjälp. Vi fick ett häfte med låtar och ackord som vi fick följa och testa att spela. Ackorden hade Karin gått igenom så det var bara till att öva. Jag tyckte inte det var speciellt svårt eftersom jag älskar musik. Jag har lätt för att spela på instrument, att hålla rytmen/takten och tycker det är roligt. En del tyckte det var svårare och speciellt med gitarren. Det är inte det lättaste instrumentet att spela men jag tycker det gick bra för dem flesta ändå. 
 
Det man kan göra med barnen är att de också får prova på att spela på instrument. Man kan ge dem lite tid att lära känna de olika instrumenten och sedan gå igenom hur de fungerar, i sånger, tillsammans osv. Med tiden kan barnen använda dem när de sjunger låtar i samlingar t ex. Här får de öva sin finmotorik och lära sig hur instrument fungerar tillsammans med sång. Vidare kan man diskutera att det så det fungerar i en orkester eller i ett band. 
 
 
Här är en del av instrumenten som vi använde oss av. 
 
Här fick vi öva på hur man spelade på olika sätt på trummorna. Det var roligt och lärorikt tycker jag. Om det finns en sådan på min arbetsplats kommer jag att definitivt att använda den. 
 
Det här häftet kommer jag att använda på min VFU för att kunna spela på min gitarr och sjunga med barnen. Det ser jag väldigt fram emot. 
 
De här målen passar bra in på vad vi gjorde idag: 
 
Förskolan ska sträva efter att varje barn:
  • Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den
  • Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära
  • Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Musik 2

0 Läs mer >>
Efter lunchen samlades vi utanför Röhsskan muséet. En guide som hette Tanja Axelryd (2015) kom ut och presenterade sig själv. Vi blev indelade i större grupper där vi skulle diskutera om hur inbjudande byggnaden var och varför vi trodde att den var byggd som den var. 
 
Tanja berättade att de hade ett arbetssätt på Röhsska som skapade delaktighet, intresse och nyfikenhet. Vi fick pröva på att vara en barngrupp. När vi kom in på muséet så samlades vi kring en vit fläck på golvet. Tanja berättade för oss att det var en fossil som tillhörde en bläckfisk som levde för flera tusen år sedan. Det fanns en anledning till att Tanja berättade detta. Det var därför att det fanns många trappsteg på muséet och för en barngrupp med kanske lite yngre barn så kunde det lätt bli jobbigt för dem att gå och då använde Tanja sig av fossilen för att väcka deras uppmärksamhet. Hon bad barnen att räkna efter de fossiler de hittade i trappan när de gick. Inresset ökarde då när barnen fick en uppgift/uppdrag.
 
Här är det första rummer vi stannade vid som kallades för "skattkammaren" eftersom det finns föremål i guld men även i silver. Tanja blandade in de olika föremålen i sagor för att väcka barnens intresse.
 
 
När vi gick vidare och kom till ett rum med den här tavlan så frågade Tanja oss precis som hon hade gjort med en barngrupp om vi kunde hitta något som har med vatten att göra. Direkt vändes allas blickar mot detta konstverk som bestod av träd som speglades sig på vattenytan. Tanja satte på låten "Havet är djupt" från Den lilla sjöjungfrun och gav oss några frågor som vi skulle diskutera med varandra: Ser vattnet varmt eller kallt ut? Varför? Vad finns i vattnet? Kan man ta sig till andra sidan och hur i så fall? Därefter skulle vi även röra oss som vatten när det blåser och är storm. Det var bra tyckte jag för då fick man sträcka på sig och skaka loss benen och det tror jag är viktigt när man är på museum med en barngrupp. 
 
Tanja berättade att hennes mål inte var att undervisa om de olika verken som fanns utan att ge barnen en upplevelse och inspiration. De ska få vara delaktiga och låta deras egna tolkningar komma först. Barn har olika erfarenheter och och tolkar saker på sitt sätt. Om man uppmärksammar detta såsom Tanja gör i sitt arbetssätt så tror jag att det blir en jämnlik stämning där allas tyck och tänkanden blir lika mycket värda. 
 
 
Det var intressanta föremål och jag tror att barnen hade tyckt det också. Det var massa olika färger och former. Inget var det andra likt och det var bra. 
 
Rundturen med Tanja var toppen. Till skillnad från det förra så var konstverken mer intressanta. Det berodde nog också på att Tanja kopplade många verk till förskolan och hur man hade kunnat arbeta med barnen. 
 
Jag hade absolut kunnat tänka mig att komma dit med en barngrupp. Det var en inbjudande miljö och mycket uttrymme. Barnen hade fått skapa och använda olika material i verkstaden som muséet hade. De kanske hade prövat material de inte sett tidigare. Verkstaden hade gett barnen en möjlighet att skapa fritt. De hade också kunnat få hjälp/idéer av personalen som jobbade där. Syftet med deras skapande var inte att de skulle ta med sig det hem, utan själva skapandet i sig och dess reflektion kring det. Detta får mig att tänka på vad en estetisk läroprocess handlar om, "Att låta skapandet vara målet i sig och att få använda sina sinnen". Jag tycker det hade varit roligt att dokumentera barnens vistelese och deras tankar kring besöket på Röhsska. 
 
Referenser: 
 
Tanja Axelryd. Muséepedagog på Röhsska muséet. Göteborg 2015-09-23
 

Museumbesök (Röhsska)

0 Läs mer >>
Idag har vi spenderat hela dagen i den vackra staden Göteborg. Där har vi varit på Röhsska muséet och Konsthallen. Jag hade stora förväntningar av dagen och att vi skulle få ut mycket av besöken. 
 
Vi började med att gå till Konsthallen som låg på Götaplatsen. Vi fick en guide som informerade lite om hallen och hur de arbetade osv. Vi blev indelade i små grupper och vi skulle gå runt i lokalerna och välja ut ett konstverk som vi fastnade för. Vi blandade in olika sinnen och vi samtalade om varje bild vi tittade på. Jag satte mig in i från barnens perspektiv när jag tittade på konstverken. Var verken fina, varför/varför inte? Förstod jag vad bilden föreställde? Har den något budskap? Vilken budskap och varför? När utspelar sig konstverket? Vi hade inte så mycket tid på oss så vi fick snabba oss igenom alla verken.
 
Här är några av dem konstverk vi såg i Konsthallen. 
 
Vi var alla eniga om vilken vi skulle välja och vi satte oss ner och diskuterade hur barn hade reagerat på verket, vilka känslor den förmedlar, var den utspelar sig, varför ljudet var som det var, etc. Musiken är mystiskt och när vi lyssnade så hörde vi olika instrument. Det är en rolig övning man kan göra med barnen. De får använda sin hörsel och berätta vilka instrument de hör. Filmen gav känslan av obehag men inget ledsamt, förvirring och undran. Ibland fokuserade kameran på hennes händer och fötter och vi hade ingen aning om varför. Kvinnan gick från rum till rum och ibland gjorde hon olika rörelser som påminde om balett. Vi stod länge och diskuterade om vad budskapet var med filmen. Ibland flimrade bilden till och man fick en stillbild som liknande det rum och den rörelse kvinnan precis innan hade gjort. Det hände ungefär var 30:e sekund i filmen. I stillbilden dök även en figur i formen av ett skelett upp i bakgrunden. 
 
Här är konstverket vi valde. Det är en film på en kvinna som rör sig i olika rum i en stor byggnad. Filmen visas på en stor skärm i ett mörkt rum med hög ljudnivå.
 
Vi redovisade för gruppen att filmen med kvinnan i föreställde en tillbakablick om när hon var ung och dansade i dessa lokaler (eller liknande). Med tanke på hennes ansiktsuttryck och blick som såg drömmande ut så kändes det som att hon drömde sig tillbaka. Skelettfiguren fick vi aldrig någon riktigt uppfattning om. Vi tänkte först "död" av något slag men det kändes inte troligt om man kopplade till helheten, men vad var rätt och vad var fel? Fanns det rätt eller fel? 
 
Jag hade nog personligen inte tagit med barnen till Konsthallen. Det var ingen fångande, inbjudande miljö. Det kändes inte som att konstverken talade så mycket till barn. De hade nog visserligen gjort en bedömning och reflekterat om man hade frågat dem. Men de hade nog inte klarat av att vara där så länge som vi gjorde. Jag tröttnade efter 30 minuter men jag har aldrig varit ett fan av konst. Lokalerna var vita och tråkiga och inget som gjorde att man ville gå runt och titta. 
 
Här är väggen precis innanför ingången.  
 

Museumbesök (Konsthal...

0 Läs mer >>
Godkväll! 
 
Idag har vi haft Sofia Lidenhed som har hjälpt oss att få idéer om didaktiska material. Hon har visat oss olika tekniker så vi kan se vad vi är bra på, vilka resurser vi har etc. Vi gjorde bl a en möjlighetskarta där vi fick fylla i våra egenskaper, vad vi brann för mm.
 
Min känsla när vi gjorde detta var att jag fick en större inblick om vad just jag gillade att göra, vad jag var duktig på och brann för. Jag hade aldrig skrivit ner det på papper förrut. När jag läste upp för mina kamrater så fick jag feedback. Det var också en övning som vi gjorde efter att ha skrivit på möjlighetskartan. Vi läste upp för varandra och sedan gav vi den som läste upp förslag om vad man kunde göra på VFU-n. Det gav oss väldigt mycket. Jag inriktade mig väldigt mycket på bild och musik. Två ämnen som jag brann för när jag gick i skolan förr. Jag dansade förr och jag gick ITMEDIA på gymnasiet. Min tanke var att använda mina danskunskaper och kunskaper inom foto. 
 
Jag fick idéerna om att hålla i "röris" på förskolan och ta med barnen ut och fotgrafera i naturen. Jag håller fortfarande på att spinna vidare på idéer så har ej kommit så långt än. Jag försökte gång på gång att påminna mig över min yrkesroll som pedagog: 
  • Vem är jag?
  • Vad har jag för kunskapssyn?
  • Hur vill jag att mitt material ska utformas
  • Vad harr jag för barnsyn?  
"Nästan vad som helst går att använda som didaktiskt material".  
 
Jag tänkte lite på dessa mål när jag funderade på vad jag ville att barnen skulle utveckla när jag använder mitt didaktiska material inom bild och musik.
 
Mål
Förskolan ska sträva efter att varje barn
  • Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den
  • Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära
  • Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga
  • Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande 
  • Utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt för förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa
  • Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer osm lek, bild, rörelser, sång och musik, dans och drama
 
Här diskuterar vi våra egenskaper, intressen och ger varandra feeback. 
 
Den här övningen hade man absolut kunnat göra med barnen. Man hade kunnat samtala med barnen och skrivit ner vad de sa. Här får de lyssna på varandra och ta del om varandras egenskaper, intressen osv. Det kan vara lärorikt och intressant att se vad de har att säga och dela med sig av. De får samtala med varandra och med pedagog, respektera varandras åsikter och förslag. Det är något som jag kommer att prova ute i verksamheten. 

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 

Idégeneringsworkshop

0 Läs mer >>
Idag har jag gjort något som jag velat göra länge och som jag nästan med all säkerhet vet att vartenda barn skulle vilja göra. JAG har skapat min alldeles egna T-shirt med egna tryck och mönster. Det roliga här var att jag hade massvis idéer men resultatet blev såsom många andra gånger något helt annat. Det är kul att när det händer för man kan bli överaskad över att man kunde mer än man trodde från början. Här gällde det att låta fantasin flöda och inte tänka för mycket, för då kunde det bli fel och man kunde snabbt bli missnöjd med sitt projekt. Jag gjorde det enkelt för mig genom att välja tre färger jag gillade väldigt mycket. 
 
Något jag kom på när jag hade börjat var att jag kanske skulle göra en mall först för att se hur det blev men det var redan för sent så jag fortsatte att improvisera. 
 
Under tiden jag gjorde min första egengjorda T-shirt så kände jag att även om jag skulle bli missnöjd med den så hade jag i alla fall fått med mig den erfarenheten att prova något helt annat nästa gång. Jag kommer garanterat göra detta med barnen när jag är ute i verksamheten. Jag tror de hade tagit uppgiften med stor entusiasm. Bara tanken att få skapa eget tryck på sin alldeles egen T-shirt får dem nog att hoppa upp och ner av iver. De hade fått göra vad som helst med sin T-shirt. alla möjliga tryck, färger, former, etc. De får öva på sin motorik när de målar på ojämt underlag och använder olika tekniker när de trycker på med stämpel eller något annat.
 
Mål: 
Förskolan ska sträva efter att varje barn:
  • Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära 
  • Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama
  • Utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap
  • Utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv 
 
 
Här är min T-shirt innan jag börjat använda rollern. 
 
Det går sakta med säkert framåt. 
 
 
En liten idé jag hade var att sätta ett vitt rektangulärt papper i mitten av tröjan som jag bara kunde måla över. Effekten när jag tog bort papperet var grym. Man får en ren och fin yta där man kan skriva något eller bara låta bara vit. Det behöver ju inte vara en rektangel. Man kan använda vilka former och figurer som helst. Använd fantasin. 
 
Såhär blev resultatet för mig och min klasskamrat som också gjorde en egentryckt T-shirt. Vi vart båda nöjda och jag ser fram emot att utveckla mina idéer. 

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442 

Textil 1

0 Läs mer >>
Idag har vi lyssnat på på när Gunilla (2015) berättat drama som pedagogisk metod. Därefter skulle vi använda en barnbok som inspiration för att skapa ett dramapedagogiskt förlopp. 
 
Drama kan uppträdas på olika sätt. Många tänker nog på teater när de hör ordet "Drama" och det är väl kanske för att det ofta förekommer drama på teater. Drama kan även dyka upp på ett ytterst oväntat sätt och som kan bli en omstörtande händelse. Det kan t ex vara när jag går på gatan en vanlig dag och en buss susar förbi i hastig fart. Just den här dagen så kör bussen så nära att den snuddar mig och jag får en knuff och ramlar. 
För att kunna använda Drama som metod på förskolan krävs det kunskap om lek, teater och pedagogik. När man ska göra dramaövningar med barn är det viktigt att man har ledarskap. Man ska visa på ett tydligt sätt när man förklarar och ha ett distinkt ledarskap. Det är också viktigt vilka ord man använder och hur man använder dem. Det ska vara lätt för barnen att förstå de intrsuktioner de får. Det är inte fel heller att använda humor. Genom att använda humor blir det roligare stämning och man kan vara självkritiskt på ett glatt sätt. Något annat som är betydelsefullt är att vara positiv. 
 
När jag ska visa min ledarskap så använder jag min humor mycket när jag blir nervös. På så sätt blir det roligare och jag kan slappna av mer när jag ser att jag får barnen att skratta. Då gör det inget om jag skulle komma av mig och får improvisera. Ibland blir det bättre när man improviserar. Det är framförallt lärorikt för en själv, att veta hur det blir när man kommer av sig. Ingen är perfekt, sånt händer. Vid samlingar eller andra aktiviter deltar jag alltid. Det tycker barnen alltid är roligt, t ex när en pedagog är med och hoppar och stojjar, dansar eller sjunger med och gör rörelserna med dem, bara bjuda på sig själv är stort för dem. Vissa barn kanske inte känner sig utpekade eller att fokuset hamnar på dem när pedagogen är med. 
 
Det som jag tycker är viktigt från denna föreläsning är att ledarskap är så enormt viktigt. Metoden drama är bra för ett lärandeobjekt. Barn kan med hjälp av drama få undersöka, prova, exemplifiera för att överföra budskap och skapa mening. Gunilla (2015) uttrycke sig så bra "Vi är som diamanter, vi använder olika slipade ytor för olika tillfällen". Jag kopplar detta till att vi alla är olika och att det är BRA. Vi kan olika saker och kan dela med oss av våra erfarenheter. Med hjälp av drama kan dessa "oslipade ytor" utvecklas. 
 

Referenser 

Gunilla Fihn. Drama 3 - Ledarskap och berättande. Högskolan i Borås, Campus Varberg, 2015-09-10.

Drama 1

0 Läs mer >>
Idag har vi varit på Kommedianten för att kolla på konst. Det var en helt okej rundtur vi fick. Marie Bendroth som följde med hade några uppgifter åt oss som var ganska roliga. Vi skulle bl a välja ett konstverk och skriva ner tio punkter om vilka känslor den gav oss. Det var givande och roligt och det hade säkert en barngrupp också tyckt om de fått samma uppgift. De får dela med sig av sina erfarenheter och tankar om känslor.
 
Man hade kunnat utveckla med att ha "tema känslor".
En aktivitet jag har gjort tidigare i barngrupp är "Måla till musik". Där har man en mindre barngrupp. De får blunda och lyssna på ett musikstycke och drömma sig bort och låta känslorna styra dem. Därefter får de använda färgpennor och rita hur de känner när de lyssnar på musiken. Det kan vara allt från glada och pirriga känslor till arga och sorgsna. Barnen får sedan berätta om sina teckningar och hur de kände när musiken spelades. Man kör en reflektion om vad de tyckte om att måla till musik, skulle de vilja göra det igen, osv. Jag fick ut mycket av att lyssna och diskutera med barnen. 
 
Mål som jag tycker passar bl a in för denna dagen,  
Förskolan ska sträva efter att varje barn:
  • Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt att förmåga att leka och lära 
  • Utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa 
  • Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttryckssymboler som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama
  • Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den
 
 
Här är den bilden på det konstverk jag valde på Kommedianten. Jag kallade den "The Grudge" efter skräckfilmen.  Anledningen är det långa svarta läskiga håret. Om man inte förstår, Googla. 
Detta var mina tio känslor som jag kände:
Skrämmande
Mardrömmar
Hårresande
Obehaglig
Iaktagande
Mörk
Men för livet
Gåshud
Klipp dig
Rysare
 

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Barn möter konst

0 Läs mer >>
Idag har vi haft musik och det var lite annorlunda jämfört med de andra musikföreläsningar och WS vi haft innan. Lektionen var mer ingående och man fick lite mer kött på benen. Vi sjöng, spelade på instrument, dansade till rytm och puls etc. Man fick massa bra idéer och exempel på vad man kunde göra med barnen. Vi fick förklaring om varför man hade övningarna och varför det var bra för barnen.
 
En del övningar kommer jag använda mig av när jag är ute på VFU. Vissa hade jag redan provat för några terminer sedan. Jag hade t ex gjort övningen där man hade en sjal som man gjorde rörelser med till olika musikstycken. Det kunde vara från ledsam och långsam musik till glad,sprallig och snabb. Här diskuterade vi även vilka känslor som fanns med och barnen fick bl a berätta om hur de kände när de var ledsna/glada, hur de såg ut när de visade sina känslor etc. De fick en uppfattning hur de kunde röra sig i rummet (Bishops rumsuppfattning). 
 
Dessa målen i läroplanen tyckte jag passade in bra,
 
Förskolan ska sträva efter att varje barn:
 
 
  • Utvecklar sin identet och känner trygghet i den
  • Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära
  • Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama
  • Utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring
 
Här är några av dem instrumenten vi använde oss av. 
 
Vi lärde oss hur man kunde spela olika fotsteg på pianot. Allt ifrån lätt skuttande steg till tunga mörka klumpiga steg. 
 

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Musik 1

0 Läs mer >>
Hejsan! 
 
Idag har vi haft vår första bildlektion som var väldigt intressant eftersom vi fick både känna på hur det var att få fria händer men ändå arbeta inom bestämda ramar. Framför oss så fick vi ett papper med uppgifterna uppstaplade. Vi behövde inte göra dem i den ordningen eller använda det material som stod, de var mest som förslag om man ville. Det fanns gott om material i alla möjliga olika färger så det var bara att sätta igång. I många fall brukar jag ha svårt att komma igång eftersom jag inte vet hur jag ska börja men med denna uppgiften så var det inga problem. De målen från läroplanen som jag tyckte passade bra in här var:
 
Förskolan ska sträva efter att varje barn ska:
  • Utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa
  • Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama
 
Jag hade nog valt att pröva alla moment med de äldsta förskolebarnen eftersom det krävs en del tålamod och det kan ta sin tid. Det hade vart roligt att se hur barnen hanterar de olika teknikerna för att få fram samma bild som de hade valt. Efteråt hade jag haft en stund där barnen fått reflektera vad tyckte om att göra dessa moment, hade de velat göra dem igen, vad var kul/mindre kul, varför, vilket moment var roligtast, osv. De får använda sin fantasi och pröva sig fram. Barnen hade själva fått komma med idéer om hur man på annat sätt och annat material hade kunnat jobba med "tittrutan". 
 
Det finns inga "gör si, gör så" i denna uppgiften och det känns bra. Man kan bara låta fantasin flöda. 
 
Det fanns en del bilder att välja mellan. 
 
 
Här är den bilden och den "tittruta" jag valde att skära ut. Personens öga. 
 
 
Det första materialet jag valde att arbeta med var färgat papper som jag rev sönder och klistrade på ett vitt tjockt papper. 
 
 
Såhär blev resultatet. Det är inte så lätt som man tror. I efterhand kände jag att jag hade kunnat göra den bättre med färgerna och kontrasterna men det gör jag nästa gång.  
 
 
I mitt andra moment så ritade jag i svart-vit-gråskala. Jag använde blyertspennor med olika gradering och kolpenna som jag ibland smetade ut med fingret för att få den mörka nyansen runt ögat. Jag blev väldigt nöjd med denna bilden. Den blev mycket bättre än jag trodde från början. 
 
 
Jag hann precis börja med det tredje momentet innan vi skulle börja städa. Tyvärr började vissa i klassen hetsa om att börja städa så jag fick bråttom och avbröt moment tre. Tråkigt men jag får göra det på förskolan med barnen istället. Det var väldigt roligt.  
 

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Bild 1

0 Läs mer >>
Jaha, då har även jag startat upp en blogg. Här får ni följa min resa i strävan på att bli den bästa förskolläraren som någonsin skådats...Nä men i alla fall en tillräcklig duktig för att få jobba med underbara människor. Innehållet i denna kurs är: Didaktiska, estetiska läroprocesser och barns meningskapande i språk, och kommunikation och matematik. 
 
I den här bloggen kommer ni att få ta del av mina funderingar och tankar, reflektioner kring kursens aktiviteter såsom WS (WorkShops), föreläsningar, studiebesök mm. Jag är inne på min stjätte termin inom förskollärarutbildningen på Högskolan i Borås.   
 
 En vacker dag är jag en av er, en färdigutbildad förskollärare

Då var man en bloggar...