Drama 1
Idag har vi lyssnat på på när Gunilla (2015) berättat drama som pedagogisk metod. Därefter skulle vi använda en barnbok som inspiration för att skapa ett dramapedagogiskt förlopp.
Drama kan uppträdas på olika sätt. Många tänker nog på teater när de hör ordet "Drama" och det är väl kanske för att det ofta förekommer drama på teater. Drama kan även dyka upp på ett ytterst oväntat sätt och som kan bli en omstörtande händelse. Det kan t ex vara när jag går på gatan en vanlig dag och en buss susar förbi i hastig fart. Just den här dagen så kör bussen så nära att den snuddar mig och jag får en knuff och ramlar.
För att kunna använda Drama som metod på förskolan krävs det kunskap om lek, teater och pedagogik. När man ska göra dramaövningar med barn är det viktigt att man har ledarskap. Man ska visa på ett tydligt sätt när man förklarar och ha ett distinkt ledarskap. Det är också viktigt vilka ord man använder och hur man använder dem. Det ska vara lätt för barnen att förstå de intrsuktioner de får. Det är inte fel heller att använda humor. Genom att använda humor blir det roligare stämning och man kan vara självkritiskt på ett glatt sätt. Något annat som är betydelsefullt är att vara positiv.
När jag ska visa min ledarskap så använder jag min humor mycket när jag blir nervös. På så sätt blir det roligare och jag kan slappna av mer när jag ser att jag får barnen att skratta. Då gör det inget om jag skulle komma av mig och får improvisera. Ibland blir det bättre när man improviserar. Det är framförallt lärorikt för en själv, att veta hur det blir när man kommer av sig. Ingen är perfekt, sånt händer. Vid samlingar eller andra aktiviter deltar jag alltid. Det tycker barnen alltid är roligt, t ex när en pedagog är med och hoppar och stojjar, dansar eller sjunger med och gör rörelserna med dem, bara bjuda på sig själv är stort för dem. Vissa barn kanske inte känner sig utpekade eller att fokuset hamnar på dem när pedagogen är med.
Det som jag tycker är viktigt från denna föreläsning är att ledarskap är så enormt viktigt. Metoden drama är bra för ett lärandeobjekt. Barn kan med hjälp av drama få undersöka, prova, exemplifiera för att överföra budskap och skapa mening. Gunilla (2015) uttrycke sig så bra "Vi är som diamanter, vi använder olika slipade ytor för olika tillfällen". Jag kopplar detta till att vi alla är olika och att det är BRA. Vi kan olika saker och kan dela med oss av våra erfarenheter. Med hjälp av drama kan dessa "oslipade ytor" utvecklas.