Navet 2
Idag har vi provat på övningar med Anna Gunnarsson (2015). Hon har introducerat "Bertas experimentbok" och "Tunda och Triton". Vi har bland annat provat på att spela spel med återvinningsmaterial. Spelet bestod av en stor spånskiva med 64 brickor i. som man hade klistrat på "topp-delen" av mjölkpaket (se bild). Där kunde man lägga i olika små föremål. Olika spel man hade kunnat spela var:
- Sänka fartyg
- Fyra i rad (eller mer)
- Memory
- Othello
- Fia med knuff
Detta var spel som bara ploppade upp i mitt huvud. Några kanske är lite för svåra men man hade alltid kunnat prova eller göra en lättare version av dem.
Vi fick prova på ett spel där man utmanar varandra. Vi blev uppdelade i två lag och det ena laget fick lägga ut fyra olika färgade stenar i ett mönster över hela spelplanen och sedan sätta på korkarna. Det andra laget skulle nu ta reda på hur mönstret var genom att skruva av en kork i taget. De fick dock inte skruva allihopa. Av alla 64 brickor så fick man endast skruva av korken på 25. Detta gjorde det genast mycket svårare. Vi fick prata ihop oss och vara överens vid varje kork vi skruvade loss. Det var ett roligt spel och jag hade absolut kunnat tänka mig att göra ett liknande med barnen. Beroende på ålder och hur svårt man vill ha det så kan man ju alltid ha en mindre spelplan.
Om man t ex vill spela Fia med knuff så kan varje barn få göra sina egna spelpjäser. Detta gör de genom att klistra på små kort av dem själva på 4 stycken korkar som är blir deras personliga spelpjäser. Om man inte förstod hur Fia med knuff skulle gå till så ska jag förklara. Det gör man genom att efterlikna en riktig Fia med knuff-plan fast med "topp-delen" av mjölkpaketen. På bilderna ser man att brickorna har olika färger. Med hjälp av dessa kan man göra en riktig spelplan med de färger som är i ett riktigt fia med knuff (grön, gul, röd, blå). Självklart kan man välja andra färger också.




Vi fick även i par prova på att göra experiment som fanns i boken "Tunda och Triton". Här skulle vi göra en egen katapult med hjälp av:
- Gummiband
- Marshmallows
- Plastsked
- Grillpinnar
- Tejp
Det var roligt och det kändes för en stund som om man gick på högstadiet igen och hade experiment på NO-lektionen. Tänk att man då gjorde sådana grejer med sånt bra återvinningsmaterial. Då tävlade man om vem som sköt längst eller kom längst med sitt projekt. Samma sak gjorde vi nu med katapulterna och det var riktigt roligt.



Vi fick även göra en liten katapult gjord av:
- Glasspinnar
- Gummiband
- Kork
- Häftmassa
Den här tycker jag var lite svårare eftersom det var mer finmotorik och mer "pill". Man skulle få glasspinnarna på plats och få runt gummibandet så att de satt hårt för annars gled pinnarna isär och katapulten fungerade inte. Däremot så sköt denna katapulten längre än den med grillpinnar och Marshmallows. Det blev hårdare spänst i den här katapulten.
Jag hade nog provat att göra katapulten med grillpinnar och marshmallows. Den med glasspinnar var svårare att göra, tyckte i alla fall jag men jag kan ha fel. Barnen kanske är mycket bättre än mig på det.
De får öva på sin finmotorik och samarbeta med varandra och samtala. De blir medvetna om vad man kan göra med återvinningsmaterial, vilka möjligheter det finns.
Referenser
Gunnarsson, Anna (2015). Workshop, Navet. Campus Varberg [2015-10-19]
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442