Textil 3
Idag har vi sysslat med vävning med Cathrine Berg (2015). Hon har förklarat hur man väver i en vävstol. Vävning är bra för kreativiteten och det är bra för motoriken. Du kan använda massvis med olika material (se bilder nedan). Man kan väva på många olika sätt, det är bara din egen fantasi som sätter gränser.
Jag tycker att det var på tiden att jag fick prova på vävning och hur man går tillväga. Jag har aldrig gjort det tidigare och det var roligt när Cathrine (2015) frågade hur många som hade gjort det innan och jag var typ den enda som inte hade provat på det innan men det har inte legat i mitt intresse. Jag sa högt "Jag är kille, okej" och skrattade. Jag vet inte hur vanligt det är att killar väver men för mig känns det som att det är en "tjej/kvinno-grej" men jag vet som sagt inte och det är bara min åsikt. Jag känner att en heldag med detta var inte tillräckligt nog. Man hann inte göra allt eftersom vissa moment tog tid och man ville ju inte skynda igenom det heller. Vi borde fått fler tillfällen, nu satt vi också ca 6 h i sträck. Så gärna lite fler tillfällen under utbildningen inom textil hade inte varit fel.



Jag använde mig av skosnöre som jag hade fått av min flickvän. Jag tyckte det var fräckt att det var "peace-märken på i olika färger. Resultatet blev väldigt fint också.
Cathrine (2015) visade mig ganska mycket hur man började och hur man avslutade. Jag tyckte det var skönt att hon tog hänsyn till att jag aldrig hade vävt innan och jag fick verkligen den hjälp jag behövde. Jag tror för att jag ska kunna göra detta med barnen så behöver jag nog öva några gånger till, men det var roligare än jag trodde. Sedan beror det nog också mycket på vilket material man använder.

Här är en bild på en klasskompis material som hon använt och hon berättade att det inte var lätt alls. Jag tyckte det var snyggt att hon hade fått in återvinningsmaterial och saker från naturen. Men det kan var inte lätt att "trä loss" den sen när hon skulle avsluta. En del material är som sagt lättare att använda och andra inte. Detta är något man kan ha i åtanke när man jobbar med barn.
Jag är lite osäker om jag hade gjort just detta moment med barnen. Det tar TID och man behöver ha stort tålamod. Går det åt pipsvängen och man behöver snabb hjälp så måste en pedagog finnas nära till hands, annars kan arbetet gå i kras och barnet blir förtvivlat. Jag hade vågat prova men det had varit med en mindre grupp så man kan fokusera och ge alla den tid och hjälp de behöver. Sedan hade visat LÅNGSAMT hur man börjar, avslutar osv så alla barnen hänger med.
Efter jag hade vävt klart så hoppade jag till flätning Björkdahl Ordell (2010, ss. 79-84). Det är något jag har gjort med barnen och det tycker både dem och jag är roligt. Jag älskar att bära armband och man kan göra så mycket. På VFU-n gjorde vi "kompisarmband" som vi bar flera dagar. Barnen fick använda lite matematik såsom att räkna antalet trådar de använde (antalsprincipen) och de fick använda sig av rumsuppfattning såsom "över under, bredvid, framför, bakom etc" Björkblad Ordell (2010, s. 83). Nu fick jag tillfälle att utveckla och avancera. Jag provade bl a på att göra en "sex-fläta" för det har jag aldrig gjort innan. Jag blev dock lite besviken för det var inte direkt svårare än med tre trådar som jag kunde sedan innan och resultatet vart nästan detsamma d.v.s. skillnaden på tjockleken eller utseende var inte speciellt stor och metoden var lättare än den med tre. Jag kommer att utveckla och prova på mer metoder i framtiden för att fläta armband är något jag älskar att göra med barnen. Det sprider glädje.

Här är två av dem armbanden som jag och en klasskompis gjorde. Något som vi märkte när vi satt bredvid varandra och gjorde dessa var hur lugnt och stillfullt det var. Man bara satt och flätade och pratade med varandra om allt möjligt. Det blev en sorts harmoni. Tänk då på förskolan om man sitter med en liten barngrupp och flätar och gör armband tillsammans. Man kan även sätta på lite lugn musik i bakgrunden så blir det ännu mysigare. Barnen får en chans att varva ner. Jag tror att barnen hade uppskattat den lugna sköna stunden lika mycket som vi gjorde idag.
Förskolan ska sträva efter att varje barn
- Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära
- Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga
- Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande
- Utvecklar sin förståelse för rum, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt mätning, tid och förändring
- Utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och prova olika lösningar av egna och andras problemlösningar
Referenser:
Cathrine Berg. Textil 3. Högskolan i Borås - Campus Varberg, 2015-12-03
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Susanne Björkdahl Ordell, Gerd Eldholm och Kerstin Hagstrand Velicu (2010). Lär genom textil – en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. Högskolan Borås.