Drama 3, ledarskap och berättande

Hej hej! 
 
Idag har Gunilla (2015) pratat om handdockan och dess betydelse. Hon tar upp fyra viktiga saker att tänka på när man skapar och använder handdockor:
  • Färg
  • Form
  • Rörelse
  • Riktning 
 
 För att dockan ska bli mest gynnsam i förskolan så ska den uppfylla dessa fyra kriterier. En som ofta glöms av är riktningen på handdockan. Med detta menar Gunilla (2015) vart dockan tittar när den pratar. För att dockan ska bli mer levande så är det viktigt att denna faktorn finns med och att dockan alltid har ögonkontakt när personen den pratar med. Dockans repliker får inte vara för långa och detta är för att barnen inte ska tappa intresset. 
 
Vi skulle göra var sin "strumpdocka" som vi ska använda längre fram i ett dramaförlopp. Jag valde att inte sy i min strumpdocka. Detta är delvis för att jag är värdelös på att sy men även för att visa att barnen kan skapa en simpel men användbar "strumpdocka" utan att behöva sy utan bara göra hål och trä igenom material. 
Det finns fördelar med att använda en docka i förskolan. Barnen tycker det inte är lika jobbigt att prata med en docka och de har lättare att anförtro sig till den. Det är med fördel också att använda den vid samtal om t ex känslor. 
 
När jag kom hem så satte jag mig framför spegeln och övade lite för att se hur jag hanterade dockan. Jag övade in lite rörelser som jag tyckte såg bra ut och jag provade på olika sätt hur man kunde rikta dockan mot en barngrupp. Detta tänker jag prova nästa gång jag är ute i verksamheten för att se hur det fungerar. Det kanske är ett bra alternativ för mig att använda en handdocka på förskolan i framtiden. 
 
Det här är Sven. 
 
Förskolan ska sträva efter att varje barn
  • Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den 
  • Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt att leka och lära
 

Referenser 

Gunilla Fihn. Drama 3 - Ledarskap och berättande. Högskolan i Borås, Campus Varberg, 2015-10-19.
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Kommentera här: