Idégeneringsworkshop

Godkväll! 
 
Idag har vi haft Sofia Lidenhed som har hjälpt oss att få idéer om didaktiska material. Hon har visat oss olika tekniker så vi kan se vad vi är bra på, vilka resurser vi har etc. Vi gjorde bl a en möjlighetskarta där vi fick fylla i våra egenskaper, vad vi brann för mm.
 
Min känsla när vi gjorde detta var att jag fick en större inblick om vad just jag gillade att göra, vad jag var duktig på och brann för. Jag hade aldrig skrivit ner det på papper förrut. När jag läste upp för mina kamrater så fick jag feedback. Det var också en övning som vi gjorde efter att ha skrivit på möjlighetskartan. Vi läste upp för varandra och sedan gav vi den som läste upp förslag om vad man kunde göra på VFU-n. Det gav oss väldigt mycket. Jag inriktade mig väldigt mycket på bild och musik. Två ämnen som jag brann för när jag gick i skolan förr. Jag dansade förr och jag gick ITMEDIA på gymnasiet. Min tanke var att använda mina danskunskaper och kunskaper inom foto. 
 
Jag fick idéerna om att hålla i "röris" på förskolan och ta med barnen ut och fotgrafera i naturen. Jag håller fortfarande på att spinna vidare på idéer så har ej kommit så långt än. Jag försökte gång på gång att påminna mig över min yrkesroll som pedagog: 
  • Vem är jag?
  • Vad har jag för kunskapssyn?
  • Hur vill jag att mitt material ska utformas
  • Vad harr jag för barnsyn?  
"Nästan vad som helst går att använda som didaktiskt material".  
 
Jag tänkte lite på dessa mål när jag funderade på vad jag ville att barnen skulle utveckla när jag använder mitt didaktiska material inom bild och musik.
 
Mål
Förskolan ska sträva efter att varje barn
  • Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den
  • Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära
  • Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga
  • Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande 
  • Utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt för förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa
  • Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer osm lek, bild, rörelser, sång och musik, dans och drama
 
Här diskuterar vi våra egenskaper, intressen och ger varandra feeback. 
 
Den här övningen hade man absolut kunnat göra med barnen. Man hade kunnat samtala med barnen och skrivit ner vad de sa. Här får de lyssna på varandra och ta del om varandras egenskaper, intressen osv. Det kan vara lärorikt och intressant att se vad de har att säga och dela med sig av. De får samtala med varandra och med pedagog, respektera varandras åsikter och förslag. Det är något som jag kommer att prova ute i verksamheten. 

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 

Kommentera här: