Navet 1

Godkväll! 
 
Idag pratade Anna Gunnarsson bland annat om två viktiga nyckelord i kursen och det var: Nyfikenhet och kreativitet. Jag vill minnas att Anna sa att "Barn behöver grunderna i kreativitet och nyfikenhet för att barn ska vilja fortsätta lära och det är vårt uppdrag att tillägna dem den kunskapen". Ett tillåtande förhållningssätt, tillåtande miljö och engagerade pedagoger kan ha en stort inverkan på hur barn upptäcker kreativitet och nyfikenhet. Barnens inflytande och lärande kommer att utnyttjas mer om vi pedagoger vågar att vara mer nyfikna och kreativa med vår inställning till att försöka lösa problem. 
 
Jag tyckte att lektionen var bra och väldigt givande. Det kom upp saker om naturens kretslopp, miljön etc som jag inte alls hade så stor koll på. Det var kul att få göra lite uppdrag också där man fick chansa och diskutera med sina kamrater. Det var kul att se hur t ex mycket plast vi använder och vilka plaster som var mer farliga än andra. Något som jag kan tycka är synd är att vi inte får mer föreläsningar/WS om detta. Det finns så mycket mer att fördjupa sig i och diskutera. Det känns som att vi bara fått en bråkdel. Det tål att tänkas på för det är viktiga grejer detta som barnen kan ta del av i mycket tidig ålder. 
 
 
 Här är vår mindmap om olika saker som vi kopplade till nyfikenhet och kreativitet. 
 
Det talades också om vår miljö och bl a olika plaster som används och återvinns i vardagen och hur farliga de är. Detta kan ma göra med barnen genom att gå ut tillsammans och samla skräp/plast och sedan diskutera vad som är farligt och mindre farligt men då får man vara lite mer påläst först. 
 
 
Vi fick göra en lista om saker som vi tyckte det fanns på tok för lite av på förskolorna idag. 
 
Här fick vi en övning där vi med hjälp av snöret och klädnyporna som var numrerade med olika antal år skulle placera föremålen i rätt rangordning. Från det föremålet som förmultnade snabbast till det som förmultnade långsammast. Detta är också någonting man hade kunnat göra med barnen. De hade fått samtala och samarbeta med varandra. Här hade man också kunnat gå ut tillsammans med barnen och samla skräp och sedan göra samma sak fast då med det nya barnen samlat. 
 
 
Mål från läroplanen:
Förskolan ska sträva efter att varje barn
  • Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den
  • Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära
  • Utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga
  • Utvecklar nyanserat språk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra 
  • Utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen

Referenser 

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

Kommentera här: